HomeNieuws Zelfstandig wonen, ook met een complexe zorgvraag

Zelfstandig wonen, ook met een complexe zorgvraag

Actueel

Werken aan de toekomst van de zorg kan ook betekenen dat je het verleden een grondige facelift geeft om daarmee de cliënt nog beter van dienst te zijn. De Zorggroep stelt zich ten doel om verplegen en verzorgen in Noord- en Midden-Limburg op moderne wijze aan te bieden. Passend bij de vraag van de cliënt. Mede om die reden koos men ervoor om een vleugel van het voormalige kloostercomplex Beukenrode in het centrum van Venray te verbouwen, zodat er plaats is voor dertig ruime zorgstudio's voor mensen met complexe lichamelijke aandoeningen.

Rooyhof-Venray6.jpg

Iedere etage ademt een stukje van de traditionele kloostersfeer uit ...

De naam van het nieuwe zorgcomplex mochten de cliënten zelf kiezen. Het werd Rooyhof. ‘Rooy’ is de dialectnaam voor Venray en ‘hof’ is afgeleid van hoffelijk wonen. De dertig zorgstudio’s zijn verdeeld over drie etages. Op iedere verdieping is tevens een gemeenschappelijke buurtruimte te vinden met een grote, open keuken waar bewoners de maaltijden kunnen gebruiken. De bewoners van de eerste en tweede etage beschikken over een royaal balkon en vanuit de benedenverdieping kan men direct de grote binnentuin betreden. Behalve optimale zorg is sfeer namelijk een essentieel aspect van dit nieuwe zorgcomplex. Om die reden ademt iedere etage een stukje van de traditionele kloostersfeer uit. In Rooyhof ontmoeten modern en klassiek elkaar in vele facetten. Maar het belang van passende, moderne op maat gesneden zorg staat centraal.

Rooyhof-Venray5.jpg

Complex en intensief

Ralph Walter, adviseur Bouw en Huisvesting en Wim van Megen, projectleider Bouw en Huisvesting lopen trots door de gangen van de in april gerenoveerde vleugel. “De mensen die hier wonen of komen wonen, zijn echt zorgbehoevend”, bijt Walter het spits af. “De senior van nu blijft veel langer thuis wonen dan in het verleden. Toen klopten mensen op hun 65e met een koffertje aan de deur en bleven hier twintig jaar lang wonen. Nu komen mensen pas op het allerlaatste moment, als het thuis niet meer gaat naar zorgcomplexen als Rooyhof. De tijd dat ze verblijven is veel korter; vaak slechts anderhalf tot drie jaar, maar de zorg die wij nu bieden, is veel complexer en intensiever. Dat vraagt om aanpassingen aan de gebouwen en de ruimtes want de complexiteit van de zorg is de laatste jaren toegenomen.”

Rooyhof-Venray.jpg

Voor De Zorggroep houdt dit tevens in dat een aantal zorglocaties gaat verdwijnen, zoals voorheen Martinushof in Tegelen en momenteel de Vorstenheuvel in Venlo. De kamers en indeling voldoen niet meer aan de eisen van de hedendaagse zorg. Dus worden deze gebouwen verkocht of afgebroken. Bij Beukenrode is een goede afweging gemaakt om toch te renoveren en er een uiterst moderne zorginstelling te realiseren. Van Megen zegt daarover: “Dit gebouw is een monument. Voorheen woonden hier ongeveer dertig mensen met lichamelijke aandoeningen en zeventig mensen met dementie. Die laatste groep is twee jaar geleden naar de nieuwbouw van kleinschalige woningen aan Vincentiushof in Venray verhuisd. Met de dertig mensen die hier zijn blijven wonen, hebben we in principe dus ruimte over. Op iedere etage zijn tien royale studio’s gerealiseerd en kunnen mensen zelfstandig wonen. Er is voldoende ruimte om met rolstoelen, tillift of een rollator te manoeuvreren. In de studio zijn een slaap- plus woongedeelte, een badkamer en een klein keukenblok gesitueerd. De vleugel waarin de studio’s zich bevinden, is in de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en voldoet aan de moderne wet- en regelgeving die ook voor nieuwbouw gelden. Denk aan eisen op het gebied van wanden, isolatie, brandveiligheid, et cetera. Bij alles wat we doen, staat de bewoner centraal.”

IMG-20170323-WA0002.jpg

Haalbaarheid

Voor de businesscase die namens De Zorggroep is geschreven, kwamen alle sterke en zwakke punten van het voormalige klooster aan bod. Dus ook de valkuilen die tijdens de renovatie voorbij konden komen. Een soort haalbaarheidsberekening. Bij deze planning is iedere vierkante meter kritisch bekeken. Walter: “Behalve sloop moest er tevens een stuk asbestsanering plaatsvinden, gevolgd door de nieuwbouw. Het was niet altijd even makkelijk. Het gebouw heeft van alles. Veel ruimte, maar ook minder positieve punten. We kregen onder andere te maken met hoogteverschillen bij de diverse kozijnen, maar ook tussen de binnentuin en buiten. Tevens was er het belang van dragende muren. Daarnaast was er de duidelijke wens dat de kruisgang van het voormalige klooster in de nieuwbouw moest terugkeren. Maar ook andere details zijn intact gebleven. Zo zijn de wijwaterbakjes blijven hangen. Er is in het verleden vaker aan dit klooster gesleuteld. Dat is op innovatieve wijze opgelost. Het draagt bij aan de kenmerkende sfeer van dit gebouw, maar het was wel belangrijk om al die zaken mee te nemen bij de definitieve planning. Zo is er 30.000 kilogram extra staal in het complete project verwerkt. Dit alles vroeg om kennis, ervaring en vakmanschap. Met alle experts zijn deze valkuilen vooraf goed beoordeeld en besproken. De hoofdaannemer was Jongen Venlo BV, maar ook de elektricien, loodgieter, constructeur plus de W-installateur hebben ieder vanuit hun eigen expertise een positieve inbreng in dit project gehad. Dankzij het vele overleg is de juiste chemie tussen alle betrokkenen ontstaan. Iedereen had iets voor elkaar over. Iedereen had het zelfde doel voor ogen en mede daarom is dit project zo succesvol. Zoals gezegd: de bewoner stond continu centraal.”

Nu de vleugel met de dertig studio’s sinds een aantal weken in gebruik is, blijkt dat iedereen die hier woont en werkt zich goed voelt in de nieuwe omgeving. Tevens heeft de gerenoveerde vleugel een uiterst transparante uitstraling die past bij de sfeer van deze tijd.

 

Tekst: Rob Buchholz     Beeld: De Zorggroep en Rob Buchholz

Projecten

Alle projecten
+