icon-arrow-right
HomeNieuws Het klimaatakkoord gepresenteerd in Fellenoord 15

Het klimaatakkoord gepresenteerd in Fellenoord 15

Actueel

Woensdag 30 oktober bezochten ruim 80 leden van de Brabantse Vastgoed Sociëteit de bouwplaats van de Fellenoord 15 in Eindhoven. Deze middag stond in het teken van duurzaamheid en innovatie. Diederik Samson presenteerde het klimaatakkoord en de bijhorende grote verbouwing van Nederland. 

20191030_175333.jpg

Energietransitie middels een wijkgerichte aanpak

De transformatie van de 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen in Nederland werd gepresenteerd in een wijkgerichte aanpak. Deze wijkgerichte aanpak is uniek voor Nederland waarbij Samson stelt dat de kans dat uw huis op dat van de buren lijkt 90 procent bedraagt. Alleen een land als Noord-Korea scoort hoger. Deze energietransitie van woningen en gebouwen moet volgens Samson worden betaald uit de energierekening en moet gestimuleerd worden door gemeenten. Nederland moet massaal van het gas af, waarbij de helft kan worden aangesloten op een warmtenet en de andere helft voorzien van een warmtepomp. Samson daagt daarbij producenten en bouwers uit te innoveren door het ontwikkelen van betaalbare oplossingen. Deze energietransitie leverde bij het vastgoed publiek vele kritische vragen op. Isoleren is dé boodschap uit het klimaatakkoord, echter de grootste producent van isolatie staat in de top 3 van meest vervuilende ammoniakuitstoters, een vorm van stikstof, die een grote impact hebben op onze natuurgebieden. Samson beaamt al blij te zijn dat er een akkoord ligt en ja in een ideale wereld was het breder getrokken waarbij er aandacht is voor materialisering. De uitdaging ligt nog in het breder trekken van de circulaire economie.

 

9d97c0fa-0108-4b37-8a10-ecf3ac172130.JPG

Tijdens de pauze werden de bezoekers voorzien van een heerlijke versnapering verzorgd door Sopa Soepkar uit Eindhoven. Geïnteresseerden hadden de mogelijkheid voor een rondleiding door het kantoorgebouw begeleid door Bouwbedrijven Jongen.

Fellenoord is duurzaam, vooruitstrevend, slim en BREEAM Excellent

Executive Director Development Constantijn Berning van EDGE presenteerde de gedachte en de afwegingen voorafgaand aan de uitvoering van het project Fellenoord 15. In het voortraject zijn diverse scenario’s onderzocht waarbij EGDE zich gericht heeft op een herontwikkeling. De bestaande betonnen constructie bleek van prima kwaliteit en kon duurzaam worden ingezet voor hergebruik. Naast de gunstige centrumlocatie direct tegenover het station telde ook de realisatietijd tot opleveren casco mee als afwegende factor; een jaar minder bouwtijd is namelijk prettig voor de omgeving. Een bijkomend voordeel van herontwikkeling is een iets de bredere afzetmarkt omdat sommige gebruikers vanuit duurzame ambities een voorkeur hebben voor herontwikkelingen.

De architect UN Studio heeft met het nieuwe ontwerp het gebouw geopend naar haar omgeving; door de entree te verplaatsen en grote ‘momenten’ in het ontwerp op te nemen ontstaat er een interactieve connectie met de omgeving. Alle gebouwdelen worden met elkaar verbonden door de moderne gevelbekleding in zwarte strekmetalen bekleding en koperkleurige lamellen. Door de toevoeging van het atrium als centrale hart van het gebouw voldoet het plan aan alle tegenwoordige wensen van kantoorgebruikers. De metamorfose van het Eindhovense kantoor is duurzaam, vooruitstrevend, slim en BREEAM Excellent waarbij de focus ligt op energie efficiency. Bij oplevering beschikt het kantoorpand over een Madaster materialen paspoort in wat in de toekomst bevorderend is voor de circulaire economie.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws
+