Zoeken
Jongen-53.jpg

Circulair bouwen

Wij dragen bij aan een betere wereld. Dat doen we door circulair te bouwen. We (her)gebruiken gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, zonder de leefomgeving te vervuilen en zonder ecosystemen aan te tasten. We hebben al jaren ervaring met circulair bouwen en we blijven ons hierin verder ontwikkelen. We bouwen dus op een manier die economisch verantwoord is en die bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Nu en later.

Wij zijn toonaangevend

Wij zijn succesvol in circulair bouwen doordat wij niet in een hokje blijven broeden, maar lef tonen en het gewoon proberen. Zo leerden en leren we steeds meer over bouwen met materialen die je lokaal wint én hergebruikt. Dit is niet alleen uniek, we zijn daarmee ook trendsetters. Met deze manier van bouwen zijn we toonaangevend in Nederland. Daarvoor zijn we al beloond met diverse prijzen, waaronder de Nationale Bouwprijs voor materiaalgebruik (hergebruik beton). Onze opgedane kennis delen we graag met anderen. Zo kan circulair bouwen gemeengoed worden.

 

Superlocal dronefoto

SUPERLOCAL

Aan de Voorterstraat in Kerkrade moesten vier hoogbouwflats plaatsmaken voor nieuwbouw. Dat bood kansen voor een innovatieve en unieke gebiedsontwikkeling. Zo ontstond het plan voor een duurzame en circulaire buurt: SUPERLOCAL. 

Jongen er intensief mee aan de slag gegaan, samen met HEEMwonen, gemeente Kerkrade én de bewoners. Er werd een fictieve muur om het gebied geplaatst met als uitgangspunt ‘niks erin en niks eruit’. Zo ontstond een compleet nieuwe leefomgeving, gebouwd met enkel de aanwezige materialen en grondstoffen.

SUPERLOCAL werd een toonaangevend project. Een voorbeeld voor circulair bouwen voor de rest van Nederland. Het leverde niet alleen trotse bewoners op, maar ook enkele prestigieuze prijzen.

Lees hier meer over SUPERLOCAL
Vendervaart_visual2.jpg

Vendervaart

De eerste cradle-to-cradle woonwijk van Limburg staat in Venlo. Vendervaart is een buurt die waarde toevoegt voor mens en natuur. Alle grondstoffen en materialen die we voor de 50 woningen gebruiken, kunnen we afbreken en hergebruiken zonder waardeverlies en zonder schade aan het milieu.

De toekomstige bewoners wekken bijna alle energie zelf op. Ze hergebruiken hemelwater en leveren met groene daken een bijdrage aan de biodiversiteit. In het openbaar gebied komen onder meer insectenstenen en nestelkasten. 

Vendervaart wordt een leefomgeving met positieve impact. Voor mensen met een duurzaam hart. Die gezonder willen leven, in balans met de natuur en omgeving. Zo bouwen wij aan ruimte voor geluk.

Lees hier meer over Vendervaart
GTB Lab-11.jpg

GTB Lab

Tussen Woonboulevard Heerlen en de stadsautosnelweg is het Green Transformable Building Lab (GTB Lab) gebouwd. Dit lab - medegefinancierd door Jongen - is er om circulaire bouwmethodieken te ontwikkelen, testen en demonstreren.

Het GTB Lab ziet er telkens anders uit: bedrijven kunnen het gebouw transformeren met materialen die bedrijven uit de bouw en industrie aanleveren. Zo wordt het lab een innovatieve showcase: een ontmoetingsplek én een tastbaar voorbeeld voor circulair bouwen en afvalloze bouw.

Het Lab deelt ook kennis, voorbeelden en businessmodellen via een virtuele kennisbank. Die is voor iedereen in Limburg toegankelijk en bevat waardevolle informatie voor onder meer gemeenten corporaties. Zo werken we samen slim aan circulair en toekomstbestendig bouwen.

Lees hier meer over het GTB Lab